Groepspraktijk met psychologen, psychotherapeuten, relatietherapeuten, seksuologen, bemiddelaars en coachen op de grens van Leuven met Kessel-lo en Heverlee.
Groepspraktijk met psychologen en therapeuten in Leuven.
team > Barbara Van Esbroeck

Barbara Van Esbroeck - Groepspraktijk Leuven

Barbara Van Esbroeck, Seksuoloog en relatietherapeut
E-mail: barbara[SPAM-BESCHERMING-VERWIJDER-DIT]praktijk[SPAM-BESCHERMING-VERWIJDER-DIT]-traject
Adres: groepspraktijk Traject - Tiensesteenweg 1, 3010 Kessel-Lo (Leuven)
Wegbeschijving: open onze contact pagina, of toon op kaart vanuit Leuven, Kessel-Lo, Heverlee of te voet van Leuven station

Seksuoloog en relatietherapeut

Als relatietherapeut kan ik jullie als koppel helpen bij seksuele problemen, relatieproblemen of andere moeilijkheden. Ik bied je niet enkel ondersteuning bij problemen die zich stellen in een lopende relatie, maar ik kan je ook helpen bij het verwerken van een afgebroken relatie of het aangaan van een nieuwe. Mijn ervaring als seksuoloog biedt je tijdens de relatietherapie bijkomende ondersteuning indien er seksuele problemen in je relatie spelen.

Maar je kan bij mij ook met andere persoonlijke problemen terecht voor een individuele begeleiding. Als therapeut help ik dagelijks mensen die op zoek zijn naar nieuwe inzichten, iemand die hen helpt om dingen te veranderen of gewoon nood hebben aan een luisterend oor. Of je nu worstelt met een nieuwe levensfase, een onverwerkt verhaal uit je verleden of gewoon zoekt naar wat jij met je leven wil doen... als je klaar bent om hiermee echt op weg te gaan, ben ik als therapeut bereid om jou hier mee te helpen.

Ik vertrek als therapeut vanuit een eigen visie die haar basis heeft in een breed opleidingstraject, maar vooral gedragen wordt door mijn dagdagelijkse en jarenlange ervaring met mensen helpen met therapie. Je moet van mij zeker geen standaard procedures verwachten: jij bent uniek en jouw probleem is uniek, want het leeft binnen de unieke context van jouw leven. Ik tracht mijn aanpak dus ook zoveel mogelijk op jouw specifieke noden af te stellen en samen met jou op zoek te gaan naar de juiste weg.

Menopauzeconsulente

Tijdens de overgang naar de menopauze worden vrouwen geconfronteerd met heel wat veranderingen, zowel lichamelijk als emotioneel.

Als menopauzeconsulente zoek ik samen met de vrouw (en eventueel haar partner) hoe we deze overgang tot een positieve verandering kunnen maken. Wanneer er vragen zijn, help ik zoeken naar antwoorden. Wanneer er klachten zijn, help ik zoeken naar oplossingen. Ik ondersteun jou bij het nemen van de hindernissen die uit de menopauze kunnen voortvloeien: omgaan met lichamelijke veranderingen, aanpassingen aan je levensstijl, zoeken naar nieuwe evenwichten in je relatie, ...

Waar de hulp van medische hulpverleners zoals arts en kinesist vaak beperkt is tot enkele specifieke symptomen, tracht ik het geheel van jou in je menopauze te zien en de verschillende elementen ervan te verbinden. Hierbij komt mijn jarenlange ervaring als relatietherapeut en seksuoloog goed van pas.

Zo wordt het voor jou gemakkelijker om de nieuwe evenwichten te vinden die je zullen helpen om deze nieuwe levensfase gelukkig verder te zetten.

Binnen het kader van onze groepspraktijk Traject word ik ook actief bijgestaan door een team van collega therapeuten, coachen en bemiddelaars. Hierdoor kunnen wij je als team ook professionele ondersteuning bieden voor andere aspecten van je situatie, als dit nodig zou zijn.

Barbara Van Esbroeck

Van bij de aanvang van mijn studies had ik al besloten dat ik me zou specialiseren tot seksuoloog. Wat ik daar nadien concreet mee zou doen, is steeds duidelijker geworden doorheen de studie zelf: iets kunnen betekenen voor mensen 'in nood'. Dit verlangen om mensen elke dag bij te kunnen staan in hun zoektocht naar een gelukkiger leven, is vandaag nog steeds mijn grootste motivatie.

Ik probeer iemand tijdens een therapie eerst en vooral in zijn geheel te leren kennen. Door de persoon los van het probleem te bekijken, wordt het vaak gemakkelijker om kwaliteiten of sterktes te ontdekken waarmee we op weg kunnen. Wanneer mensen zich tijdens dit proces in al hun kwetsbaarheid durven tonen en ik de dankbaarheid voel voor het vertrouwen dat ze mij schenken, besef ik dat werken met de kern van de mens en datgene wat hem bindt, de bron vormt van de voldoening in mijn werk.

De voorbije jaren heb ik gewerkt in twee andere praktijken. In de samenwerking met Lotte Loones hebben we samen een totaal-behandeling uitgewerkt voor vrouwen met vaginisme, waarin ik de vrouwen (en de koppels) psychologische begeleiding bied en vanuit mijn ervaring als seksuoloog ondersteun bij de seksuele veranderingen. De samenwerking met Lotte Loones is ondertussen uitgegroeid tot een multidisciplinair netwerk van 2 groepspraktijken en een veelvoud aan specialisten.

Daarnaast werkte ik in de groepspraktijk de Flint. Dit is in de eerste plaats een medische praktijk, waar mensen voor specifieke begeleidingen naar mij werden doorgestuurd door de artsen. Hierdoor ben ik als therapeut geconfronteerd geweest met zeer breed spectrum aan problemen, die vaak een heel andere aanpak vroegen dan problemen die tijdens een relatietherapie of bij een seksuoloog aan bod komen.

Opleiding en ervaring

  • 2016-2017: postgraduaatsopleiding menopauzeconsulent

  • sinds 2013: therapeut, relatietherapeut, seksuoloog en co√∂rdinator bij groepspraktijk Traject

  • sinds 2007: als seksuoloog in gespecialiseerd samenwerkingsverband rond vaginisme samen met kinesitherapeut Lotte Loones

  • van 2007-2013: als therapeut, relatietherapeut en seksuoloog bij groepspraktijk de Flint

  • Kandidaturen pedagogische wetenschappen (KU Leuven).

  • Licentiaat Familiale en Seksuologische Wetenschappen (KU Leuven): tweejarige opleiding die vooral gericht is op de theoretische vorming van seksuologen.

  • Specialisatie in de Familiale en Seksuologische Wetenschappen (KU Leuven): tweejarige opleiding tot gesprekstherapeut onder intensieve supervisie van Prof. Dr. Paul Enzlin (systeem en context gerichte therapie) en Frida Bogaerts (psychoanalyse) en Prof. Dr. Alfons Vansteenwegen.

  • Ik heb ook meegewerkt aan het 'Drieweken-programma'onder leiding van Prof. Dr. Alfons Vansteenwegen en Lieven Migerode en het partnerdagprogramma 'uit de impasse' onder leiding van Lieven Migerode en An Hooghe (Sint Rafael ziekenhuis, Leuven).

  • Familiale Bemiddeling (KU Leuven): eenjarige postgraduaat rond omgaan met conflicten in de sociale sfeer (deel algemene/sociale conflictbemiddeling en deel toegespitst op echtscheidingsbemiddeling).

  • Geaggregeerde van het Secundair Onderwijs.