Groepspraktijk met psychologen, psychotherapeuten, relatietherapeuten, seksuologen, bemiddelaars en coachen op de grens van Leuven met Kessel-lo en Heverlee.
Groepspraktijk met psychologen en therapeuten in Leuven.

Creatieve therapie

Creatieve Therapie is een krachtige non-verbale weg in het onderzoek naar je eigen persoon, je weerstanden, je oplossingspatronen, je valkuilen, je innerlijk krachten, ...

Bij Creatieve Therapie staat het ervaren centraal en het benoemen van wat je ervaart. 

Bij het vomgeven van je eigen verhaal, of je eigen thema's kom je jezelf tegen. Aanvankelijk probeer je gecontroleerd, planmatig, systematisch je verhaal als een vertelling in beeld te zetten. Maar als je contact kan maken met je binnenwereld komen ook andere beelden als vanzelf. De ontstane beelden kan je samen met je therapeut leren "lezen", je kan de beeldende vormelementen ontwarren en samen de betekenis proberen te ontdekken, te benoemen en te vatten.

Je gaat in gesprek met je beeld en met je therapeut, om meer en meer contact te krijgen met je onderliggende remmingen, schaamtes, passies, opgesloten gedachten en gevoelens.

Stilletjesaan krijg je contact met wat er dieperliggend in je omgaat, wat er in je keuzes meespeelt.

Kunnen kijken naar je achtergrond-manier-van-zijn, kan enorm helpend zijn om terug in beweging te komen, om stappen te zetten in de richting van verandering.

In therapie bij een creatief therapeut?

Soms gebeurt er iets in je leven waardoor je vast komt te zitten, je kan niet meer alleen verder of je loopt al heel lang rond met het gevoel dat het niet gaat, maar je weet zelf niet hoe eraan te beginnen.

Je krijgt klachten, problemen, symptomen als angst, burn-out, onverklaarbare lichamelijke klachten, slaapproblemen, oncontroleerbare huilbuien, eindeloos verdriet, gevoel van depressie, verwardheid, overgevoeligheid voor opmerkingen uit je omgeving, gevoel van leegte, uitputting, eetproblemen, overspoeld worden door gevoelens en gedachten, ...

Of het kan ook dat je vroeger of recentelijk een groepsprogramma doorlopen hebt in een therapeutisch centrum, en het gevoel hebt dat je nog niet klaar bent of terug dreigt vast te lopen in een aantal situaties, dat je opnieuw/meer individuele hulp en ondersteuning nodig hebt om verdere stappen te kunnen zetten.

Het opstarten van een individuele therapie kan je helpen om terug in beweging te komen, om terug je eigen kracht te ontdekken, om ondersteuning te krijgen voor de verdere stappen in je eigen traject.

Het is best mogelijk dat het in het begin nog helemaal niet duidelijk is wat je nu aan beeldend werken hebt, welke verandering in je klachten dit kan teweegbrengen. Dit brengt een gevoel van ontevredenheid met zich mee. Dit zijn belangrijke momenten in je proces, ook dit kan je bespreken en zoeken hoe je het toch kan verderzetten. Vermits wij oog hebben voor de parallele processen die plaatsvinden in je leven van elke dag, kunnen we zien dat in de beeldende therapie daar doorheen gaan een sleutelmoment kan zijn, een belangrijk helend moment in je hele therapeutisch traject. 

Wij zijn niet bezig met het afleren van probleemgedrag, maar we willen op zoek gaan naar de betekenis van en de onderliggende behoeftes die verborgen zitten in de klacht. Een klacht is meestal een signaal dat verwijst naar een onderdrukt deel van de persoonlijkheid. Wil iemand uitgroeien tot een completere persoon, is het belangrijk dat hij opnieuw contact maakt met het afgesloten, opgeborgen deel van zichzelf.

Creatieve Therapie kan een plek zijn waar ruimte geboden wordt, om inspiratie op te doen, om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en in een veilige setting iets nieuws uit te proberen.

Creatief therapeuten in ons team

Heb je nog vragen of wil je liever meteen een afspraak maken?
Aarzel dan vooral niet om ons te contacteren.

Wij streven we er naar om altijd de beste oplossing voor uw situatie te vinden. Het team bij Traject is zorgvuldig samengesteld om u ook bij te kunnen staan bij andere aspecten van de situatie of het probleem waar u met onze psychologen en psychotherapeuten aan wil werken.

Vanuit deze visie bekijken we bij Traject een probleem altijd als een geheel.