Groepspraktijk met psychologen, psychotherapeuten, relatietherapeuten, seksuologen, bemiddelaars en coachen op de grens van Leuven met Kessel-lo en Heverlee.
Groepspraktijk met psychologen en therapeuten in Leuven.
team > Martine Brenard

Martine Brenard - Groepspraktijk Leuven

Martine Brenard, Integratief psychotherapeut en loopbaancoach
Martine Brenard - psychotherapeute, loopbaancoach
E-mail: martine[SPAM-BESCHERMING-VERWIJDER-DIT]praktijk[SPAM-BESCHERMING-VERWIJDER-DIT]-traject
Telefoon: 0479/51.17.92
Adres: groepspraktijk Traject - Tiensesteenweg 1, 3010 Kessel-Lo (Leuven)
Wegbeschijving: open onze contact pagina, of toon op kaart vanuit Leuven, Kessel-Lo, Heverlee of te voet van Leuven station

Psychotherapeut en loopbaancoach

'Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren.' (Paulo Coelho)

In ons leven zijn we allemaal op zoek naar geluk en naar de zin van ons bestaan. We streven er naar om onszelf te ontplooien. Kwaliteit van leven dragen we hoog in ons vaandel. 

Echter, het leven loopt niet altijd van een leien dakje. Naast momenten van vreugde, plezier en geluk, krijgen we ook te maken met tegenslagen en periodes waarin we het niet meer zien zitten. Als we vallen willen we opnieuw kunnen opstaan om onze weg verder te zetten. Hiervoor hebben we de nodige veerkracht nodig: opstaan, in onze kracht komen en ontdekken wat onze talenten en mogelijkheden zijn. Iets kunnen betekenen voor onszelf, de ander en de samenleving.

Hulp van buitenaf kan ons dan helpen om het leven opnieuw aan te kunnen.

In mijn eigen leven heb ik ondervonden hoe belangrijk het is om een balans te vinden tussen lichaam en geest, tussen draagkracht en draaglast. Ook ik leid een leven van vallen en opstaan.

En in de loop der jaren heb ik ontdekt wat mijn passie is: 'Anderen willen begrijpen en helpen groeien'.

Integratieve psychotherapie

Als integratief psychotherapeut vertrek ik vanuit een holistisch model: de werkelijkheid wordt gezien als één groot geheel die uit meerdere dimensies bestaat. Bovendien is de werkelijkheid relationeel: lichaam, geest en omgeving hebben een invloed op elkaar. Ze zijn met elkaar verbonden. Gedachten, ervaringen, handelingen, ... zijn gehelen op zich, maar maken tegelijkertijd ook deel uit van andere gehelen (van een gezin, van een cultuur, ...). Denkpatronen, gevoelens, levensstijl, relaties en omgevingspatronen werken op elkaar in en beïnvloeden ons welzijn.

Elk op zich zijn we autonome, scheppende wezens en geven we mee vorm aan onze omgeving. Tegelijkertijd zijn we er ook van afhankelijk en mee verbonden.

Waarvoor kan je bij mij terecht 

 • Je zit in de knoop met betrekking tot je intieme relatie(s) – er is sprake van een vertrouwensbreuk, conflicten, bedrog en overspel
 • Je hebt een laag zelfbeeld of gevoelens van minderwaardigheid - Je hebt een tekort aan zelfvertrouwen - Je hebt de gedachte, het gevoel, de ervaring een mislukkeling te zijn
 • Je voelt je angstig en onzeker
 • Je voelt je leeg en je hebt nergens nog zin in
 • Je hebt moeite met de verwerking van verlieservaringen ten gevolge van een chronische ziekte en/of handicap van jezelf of van iemand uit je naaste omgeving
 • Je zit met vragen over de levensfase waarin je je bevindt
 • Je hebt vragen over zingeving en kwaliteit van leven – je bent op zoek naar innerlijke groei
 • Je zit met lichamelijke klachten waarvoor een oorzaak niet direct kan gevonden worden
 • Je ervaart moeilijkheden op het werk en/of zit met een burn-out/bore-out – je voelt je overspannen

In een eerste gesprek neem ik de tijd om te luisteren naar je verhaal waarin we je aanmeldingsvraag proberen helder te krijgen en we samen bekijken welk doel je wenst te bereiken. Als integratief therapeut kijk ik vanuit verschillende perspectieven, waarbij ik zowel rekening houd met jouw eigenheid (jouw wensen, ervaringen, belevingen, gedachten, overtuigingen, waarden, ...) en dit gerelateerd aan de context (o.a. gezin en familie van herkomst) en het systeem waarin je leeft (huidige gezin, werksituatie, vrije tijd, ...).

We gaan samen op zoek naar de ondersteuning die je nodig hebt en de methode die daarbij het meest passend is. Ik werk met elementen vanuit verschillende therapeutische stromingen (gesprekstherapie, creatieve therapie, contextuele therapie, systeemtherapie, cognitieve gedragstherapie, NLP, Voice Dialogue ...).

Ik bied therapie aan jongeren, volwassenen en ouderen.

Ik geloof er in dat wie je ook bent en wat je ook meemaakt, je de regie van je eigen leven terug in handen kan nemen. Als therapeut is het niet zozeer mijn taak om kant en klare oplossingen te bieden. Wel ga ik samen met jou op zoek naar krachten en hulpbronnen die het je mogelijk maken om met bepaalde problemen om te gaan en je doelstellingen te verwezenlijken.

Hoelang een begeleiding precies zal duren, is vooraf moeilijk te bepalen en spreek ik in onderling overleg met je af. Een belangrijke leidraad hierin is dat je opnieuw over voldoende mogelijkheden beschikt om op eigen kracht terug verder te gaan.

Ook de frequentie van de gesprekken spreken we samen af. Meestal is dat in het begin 1 keer per week of 1 keer om de 2 weken om daarna geleidelijk aan af te bouwen.

Sommige mutualiteiten geven een tussenkomst voor psychotherapie onder bepaalde voorwaarden.

Ook goed om weten is dat Praktijk Traject rolstoeltoegankelijk is (drempelhulp/oprijplaten - 68cm breedte doorgang ).

Loopbaanbegeleiding

 • Uitgekeken op je job?
 • Op zoek naar meer werkgoesting?
 • Wil je meer balans tussen je werk en privéleven?
 • Sta je op een kruispunt in je leven en weet je niet goed welke weg in te slaan?
 • Wil je actie ondernemen om je huidige job aantrekkelijker te maken?
 • Heb je last van stress of steven je mogelijks af op een burn-out?
 • Wil je je eigen sterktes en talenten ontdekken en nagaan welk soort werk hierbij aansluit?

Herken je je in één van de vorige vragen dan kom je in aanmerking voor een door de Vlaamse overheid gesubsidieerd traject loopbaanbegeleiding. Als loopbaanbegeleider werk ik onder het mandaat van Amaze-ing. Ben je werknemer of zelfstandige en heb je 7 jaar werkervaring? Dan kan je bij ons terecht met loopbaancheques. Om de 6 jaar heb je recht op twee cheques van 40 euro. Daarmee kan je tot 7 uur begeleiding volgen. Meer info over dit traject vind je op: www.vdab.be/loopbaanbegeleiding

Als loopbaancoach wil ik je opnieuw goesting doen krijgen in je werk en je leven. Je krachten opnieuw laten ontdekken om met plezier terug aan het werk te gaan. We moeten immers allemaal nog lang aan het werk, beter dus om dat met volle goesting te doen.

Ik vertrek hierbij vanuit jouw verhaal en bied maatwerk, geen standaard traject. Samen gaan we voor: je draai terug vinden in je werk, knopen doorhakken, zekerheid en rust in je hoofd vinden, het beste van jezelf naar boven halen, komaf maken met drempels en obstakels op je pad en terug zelfvertrouwen en kracht vinden. Kortom: voor een werkbare carrière, waarin jouw passies en talenten centraal staan en waarbij je een mooie balans vindt met je gezin en je hobby's.

Binnen het kader van onze groepspraktijk Traject word ik ook actief bijgestaan door een team van collega therapeuten, coachen en bemiddelaars. Hierdoor kunnen wij je als team ook professionele ondersteuning bieden voor andere aspecten van je situatie, als dit nodig zou zijn.

Martine Brenard

Ik ben geboren in Genk in 1962. Ik ben gehuwd en samen hebben we 5 kinderen.

Kort na mijn studie maatschappelijk werk in 1983 koos ik ervoor om via een vrijwilligersorganisatie een jaar op uitwisseling te gaan naar het buitenland. Ik verruimde er mijn kijk op de wereld.

Vanaf 1988 ging ik aan de slag als maatschappelijk assistente bij vzw MS-Liga Vlaanderen. Ik begeleidde er personen met MS (Multiple Sclerose) in hun thuissituatie en ook gespreksgroepen. Ik leerde wat het is om met een chronische ziekte - met beperkingen en met verlieservaringen - om te gaan en wat dit betekent voor de persoon zelf en voor zijn omgeving. Ook als je lijdt aan een chronische aandoening, heb je nog vele mogelijkheden om gelukkig te zijn. 

Tijdens mijn opleiding als integratief psychotherapeut heb ik ervaring opgedaan met jongeren met kwetsuren binnen TEJO Mechelen (Therapie voor Jongeren - vrijwilligerswerk).

Het is mijn overtuiging dat ieder mens in zijn leven kwetsuren oploopt. Het leven draagt lijden in zich en kent pijn en verdriet. Lijden mag echter niet blijven duren. Pijn en verdriet daarentegen mogen blijven bestaan als zij hun plaats maar krijgen.

Omdat ik de meerwaarde zie van werken in teamverband heb ik ervoor gekozen om te werken in een groepspraktijk.

Opleiding en ervaring

 • Werken met de schemapopjes, IPRR vzw (11/2022)
 • Initiatie in de duplomethodiek, IPRR vzw (10/2022) 
 • Jaaropleiding Leren werken met familieopstellingen, Educatieve Academie vzw (09/2021 - 09/ 2022)
 • Slingeren tussen autonomie en verbinding, IPRR vzw (2021 - 2022)
 • Voice Dialogue Basisopleiding (09-11/ 2018); opleiding deel 2 (10/2020 - 04/2021); Individueel Leertraject (01-03/2021); Masterclass Creatieve werkvormen ((09/2021); opleiding deel 3 - werken met trauma (03-06/2023) - Voice Dialogue Instituut Tienen 
 • 4-jarige opleiding Integratieve Psychotherapie, Interactionele Vormgeving, Educatieve Academie Antwerpen-Berchem (2014 - 2018)
 • Vrijwilligerswerk psychotherapeute bij Tejo Mechelen (2016 – 2018)
 • Allerhande korte trainingen en workshops (familieopstellingen, systemische opstellingen, narratieve therapie, kort oplossingsgerichte therapie, zandspeltherapie, suïcidepreventie, emotioneel lichaamswerk, …)
 • NLP-Practitioner – jaaropleiding, Het Ontwikkelingsinstituut (2013-2014)
 • Permanente vorming ‘Persoonlijk leiderschap’ – 5-daagse opleiding, KHLeuven (2012)
 • Tewerkstelling als maatschappelijk assistente bij MS-Liga Vlaanderen vzw (1988 - …)
 • Tewerkstelling bij Télé-Service/Teledienst (Telefooncentrale, Home-Info, Voedselbank, Télé-Secours) in Brussel (1987-1988)
 • Korte tewerkstellingsprojecten als maatschappelijk assistente, Jeugddienst Gemeente Genk (voorjaar 1985 en najaar 1986)
 • Uitwisselingsjaar in Zweden (1985-1986) met ICYE
 • Vervangingsopdracht als opvoedster in Jeugddorp ‘Monte Rosa’ – Kessel-Lo (1984)
 • Stage in Universitair Psychiatrisch Centrum St.-Kamillus Bierbeek (1983)
 • Opleiding Maatschappelijk Werk, Sociale Hogeschool Heverlee (1980 – 1983)
 • Humaniora: Wetenschappelijke B, O.L.V. van Banneux-Lyceum, Genk (1974 – 1980)

Lid van de beroepsvereniging Vlaamse Vereniging voor Therapeuten in de Interactionele Vormgeving (V.V.T.I.V.)

Loopbaanbegeleiding info

vdab loopbaanbegeleiding       vdab loopbaanbegeleiding