Groepspraktijk met psychologen, psychotherapeuten, relatietherapeuten, seksuologen, bemiddelaars en coachen op de grens van Leuven met Kessel-lo en Heverlee.
Groepspraktijk met psychologen en therapeuten in Leuven.
team > Jolien Vander Elst

Jolien Vander Elst - Groepspraktijk Leuven

Jolien Vander Elst, Seksuologe en psychologe
Jolien Vander Elst - seksuoloog.
E-mail: jolien[SPAM-BESCHERMING-VERWIJDER-DIT]praktijk[SPAM-BESCHERMING-VERWIJDER-DIT]-traject
Adres: groepspraktijk Traject - Tiensesteenweg 1, 3010 Kessel-Lo (Leuven)
Wegbeschijving: open onze contact pagina, of toon op kaart vanuit Leuven, Kessel-Lo, Heverlee of te voet van Leuven station

Als seksuologe begeleid ik zowel koppels als individuen die op één of andere manier in hun leven geconfronteerd worden met een gemis aan of ontevredenheid over seksualiteit. Deze seksuele zorgen kunnen de partnerrelatie verstoren of uit evenwicht brengen. Mensen kunnen het gevoel hebben hier volledig in vast te lopen en ervaren tegelijk een taboe rond het spreken over seksualiteit. Maatschappelijke normen alsook de media creëren hoge en eerder onrealistische verwachtingen waaraan mensen zowel zichzelf als hun partner  spiegelen. Een psycho-educatief gesprek kan helpen bij onzekerheid en twijfel. 

Je kan bij mij terecht voor uiteenlopende seksuele moeilijkheden waaruit je als individu of koppel zelf geen uitweg vindt. Seksualiteit is een persoonlijk en intiem onderwerp waardoor het heel wat moed vraagt de stap naar de seksuoloog te zetten. Daarom is het belangrijk om in therapie eerst een band van wederzijds vertrouwen op te bouwen waardoor jij je als persoon veilig genoeg voelt om seksualiteit met mij te bespreken. Nadien tracht ik jou te helpen met het verwoorden of omschrijven van je seksuele zorgen en stil te staan bij de persoonlijke betekenis van seksualiteit in jouw/jullie leven.

Binnen het kader van onze groepspraktijk Traject word ik ook actief bijgestaan door een team van collega therapeuten, coachen en bemiddelaars. Hierdoor kunnen wij je als team ook professionele ondersteuning bieden voor andere aspecten van je situatie, als dit nodig zou zijn.

Jolien Vander Elst

Vanuit de motivatie 'er (aandachtig en bewust) kunnen zijn voor anderen', koos ik enkele jaren geleden voor de studierichting 'Psychologie'. Ik droomde vanaf de start van mijn studies over een job waarin het actief luisteren naar de belevingswereld van mensen centraal staat. Deze passie en motivatie in combinatie met gedrevenheid en doorzettingsvermogen maakten me tot de psychologe, de seksuologe, alsook tot de gehele persoon die ik vandaag ben. Als therapeute heb ik het gevoel dat ik mijn eigen kwaliteiten en vaardigheden maximaal benut en het beste in mezelf naar boven haal. 'Therapeut zijn' kenmerkt zich door een levenslang proces van therapeutische en persoonlijke groei waarin je voortdurend wordt uitgedaagd en geïnspireerd. De stap naar de hulpverlening is voor velen een grote drempel, maar kan op elk ogenblik in het leven een meerwaarde bieden. Voor mij is het vooral belangrijk dat je je als persoon op je gemak voelt bij de therapeut die voor je zit.  Vervolgens tracht ik als therapeute je zorg te begrijpen en samen met jou op zoek te gaan naar verheldering of nieuwe perspectieven.

Tijdens mijn studies psychologie raakte ik geboeid door relatie- en gezinstherapie. Door het gebrek aan vakken rond seksualiteit en relatievorming in mijn opleiding, koos ik voor een verdere ontwikkeling als seksuoloog. Tijdens de opleiding seksuologie groeide mijn passie voor de begeleiding en ondersteuning van individuen en koppels met seksuele zorgen. Bijgevolg schreef ik me in voor de intensieve opleiding, het postgraduaat in de klinische seksuologie, om verder te groeien tot klinisch seksuoloog. 

Opleiding en ervaring

 • 2014: buitenlandse stage in Peru bij SOS kinderdorpen.
 • 2015: stage bij Broeder Alexianen te Tienen op de afdeling voor jongeren die worstelen met een verslavingsproblematiek.
 • Vanaf september 2015 tot juni 2017 verleende ik telefonisch hulp aan kinderen en jongeren bij 'Awel'.
 • 2017-2019: stage binnen het Centrum voor Klinische Seksuologie en Sekstherapie, UZ Leuven.
 • Vanaf september 2019 ben ik werkzaam binnen het Virga Jessa ziekenhuis in Hasselt. Als psycholoog ben ik verbonden met het hiv-referentiecentrum waarbij ik verantwoordelijk ben voor de psychologische en seksuologische begeleiding van individuen en koppels na de diagnose van hiv. Daarnaast ben ik als seksuoloog verantwoordelijk voor de opstart van de 'raadpleging seksuologie'.
 • 2004-2010: Humane Wetenschappen aan het Heilig-Hartinstituut Heverlee.
 • 2015: afgestudeerd als Master in de Psychologie (afstudeerrichting klinische en gezondheidspsychologie, optie kinderen en jongeren ) aan de Katholieke Universiteit Leuven.
 • 2017: afgestudeerd als Master in de Seksuologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Mijn masterproef betrof een literatuurstudie naar peritraumatische reacties bij slachtoffers van seksueel geweld.
 • 2017: studiedagen rond transgenderzorg.
 • 2019: afgestudeerd als Klinisch Seksuoloog aan de Katholieke Universiteit Leuven.
 • 2019: afgestudeerd als Partnerrelatietherapeut aan de School 4 power, Gentbrugge.
 • 2020: slingeren tussen verbinding en autonomie, kortdurende opleiding binnen het Instituut voor Psychotherapeutische Relatie en Reflectie, Thomas More Mechelen.
naar boven