Groepspraktijk met psychologen, psychotherapeuten, relatietherapeuten, seksuologen, bemiddelaars en coachen op de grens van Leuven met Kessel-lo en Heverlee.
Groepspraktijk met psychologen en therapeuten in Leuven.
team > Roos Deroo

Roos Deroo - Groepspraktijk Leuven

Roos Deroo, Creatief psychotherapeute
Roos Deroo - Creatief therapeut.
E-mail: roos[SPAM-BESCHERMING-VERWIJDER-DIT]praktijk[SPAM-BESCHERMING-VERWIJDER-DIT]-traject
Telefoon: 0485/36.09.67
Adres: groepspraktijk Traject - Tiensesteenweg 1, 3010 Kessel-Lo (Leuven)
Wegbeschijving: open onze contact pagina, of toon op kaart vanuit Leuven, Kessel-Lo, Heverlee of te voet van Leuven station

Creatieve therapie, psychodynamische therapie, individuele therapie

Als beeldend therapeut nodig ik je uit om aan de slag te gaan met beeldend materiaal.

Ik vertrek meestal van een kennismakingsgesprek, waar ik luister naar jouw klacht en peil naar jouw hulpvraag.

Ik ga ervan uit dat elke mens zichzelf kan genezen als hij contact kan maken met zijn eigen beleving, zijn eigen binnenwereld en terug in zijn eigen kracht kan gaan staan.

Ik bied jou materiaal aan, zodat je in het beeldend bezig zijn, intuïtief, op je eigen thema's kunt komen. Vanuit het contact met je eigen binnenwereld, zal je merken dat je eigen beeld zal ontstaan. Door de keuzes die je onderweg maakt, geef jij zelf betekenis aan dit beeldend werk.

Deze manier van werken geeft je de mogelijkheid om met behulp van een medium dichter bij jezelf te komen. Zo zal je je eigen manier van in het leven staan, je passies, je blokkades, je verlangens, je zoektochten, ... beter leren kennen en aanvaarden. En anderzijds zul je kunnen ervaren dat door het overstijgen van "de impasse van het witte blad", jij zelf de kracht, de creativiteit en de mogelijkheid hebt om nieuwe oplossingen te vinden, en dat, in een parallel proces, je ook in je leven van elke dag stap voor stap nieuwe oplossingspatronen durft uitproberen

Om jou daarin te ondersteunen, te inspireren, te helpen om je zelfvertrouwen terug te vinden, heb ik verschillende jaren zelf in het beeldend medium gewerkt, verschillende psychotherapeutische opleidingen gevolgd, en zeer veel jaren ervaring opgedaan in de dagkliniek van het psychotherapeutisch Centrum PSC, campus Mechelsestraat. Tenslotte heb ik door de combinatie van dat permanent studeren en het leren van de ervaringen als beeldend psychotherapeut in het PSC en als gastdocent in de opleidingen Creatieve Therapie in Gent en in Hasselt, de mogelijkheid ontwikkeld om een beeldtaal te lezen, er de dynamieken, de passies, de blokkades, de zoektochten en de uitwegen eruit te halen. Het eigen gecreëerde beeld opent vaak de toegang tot verborgen of ondergesneeuwde lagen in jezelf.

Binnen het kader van onze groepspraktijk Traject word ik ook actief bijgestaan door een team van collega therapeuten, coachen en bemiddelaars. Hierdoor kunnen wij je als team ook professionele ondersteuning bieden voor andere aspecten van je situatie, als dit nodig zou zijn.

Roos Deroo

Mijn persoonlijk parcours in het therapeutisch veld is gestart met de opstart van de werking van het Psychosociaal Centrum. Als pas afgestudeerde ergotherapeute kreeg ik de kans om mee-bedenker en -ontwerper te worden van de therapeutische visie, de praktische organisatie en de geleidelijke uitbouw van het PSC. Reeds tijdens mijn basisopleiding had ik al gekozen om verder te werken met mensen met psychosociale problemen, en deze keuze heb ik meer diepgang kunnen geven door het volgen van de Banaba opleiding Creatieve Therapie in de Arteveldehogeschool in Gent. Deze opleiding is psychoanalytisch geïnspireerd, maar heeft ons zeer veel inzichten bijgebracht in de verschillende therapiemodellen. Tenslotte was de meest vruchtbare bagage die deze opleiding ons gegeven heeft, een 6 jaar durende leerrijke supervisie. 

Tijdens mijn hele traject heb ik ook veel kortere opleidingen en workshops gevolgd oa in de Educatieve Academie, in Balans-Gent, in Guislain Gent, ...

Daarnaast ben ik ook zelf geregeld bezig met beeldend werk, en start ik in september terug een opleiding in het Slac, Academie voor Beeldende Kunsten.

Tenslotte heb ik gedurende een 10-tal jaar ook les kunnen geven in de opleidingen Creatieve Therapie in de Arteveldehogeschool in Gent, in de Pxl- Healthcare in Hasselt en in de opleiding Orthopedagodiek in de Sociale Hogeschool Heverlee.

Tijdens mijn werk op het Psychosociaal Centrum, heb ik zowel in het groepstherapie-programma, als in de individuele Creatieve Therapie kunnen werken. 

Hier heb ik, dankzij het vertrouwen dat de mensen in mij hadden, vele verhalen mogen beluisteren, veel beelden zien ontstaan die voor mij zeer veel betekenissen onthulden, en op die manier kon ik een gids, een helper zijn op het pad van mensen die op zoek waren naar een leven in een betere verbinding met zichzelf, met de ander, met de omgeving.

Tijdens het maken van mijn thesis, ontdekte ik het volgende:

Therapeut is het Griekse woord voor "genezer", maar als je verder teruggaat in de etymologie, is het een woord dat uit de scheepvaart komt. Het is de benaming voor de mensen die de schipper helpen, de 'dienaren'. Ik beschouw mezelf als een dienaar voor de mensen die een spoor zoeken om weg te geraken uit hun problemen. Ik probeer hulp te bieden.Dat veronderstelt dat ik kan aanvoelen wat die persoon nodig heeft, maar dat ik zelf ook weet waar ik sta.

Opleiding en ervaring

Werkervaring:

 • 1976-2019: Psychosociaal Centrum: groepstherapeut en individueel therapeut bij mensen met zeer uiteenlopende problemen: angst, depressie, persoonlijkheidsproblemen, borderline, hechtingsproblemen, burn-out, verwarring, ontreddering, bipolaire stoornissen, psychotische klachten,.
 • 2003-2019: Arteveldehogeschool, Gent en PXL-Healthcare Hasselt: gastdocent in de opleiding Banaba Creatieve Therapie: modules Basis en Verdieping Beeldende Therapie, stagebegeleidingen en tesisbegeleidingen
 • 2011-2012: Docent in CVO-Sociale Hogeschool Heverlee, Orthopedagogiek, module B3: Creatief Agogische Vaardigheden
 • 2018-2019: Individuele Supervisie aan Creatief Therapeute uit het werkveld

Opleiding:

 • 1973-1976: Bachelor Ergotherapie, HIPB Gent, Onderscheiding
 • 1979-1980: Getuigschrift van bekwaamheid Onderwijs, Hogere Leergangen Groep T, Leuven, Onderscheiding
 • 1996: Opleiding Psycho-analyse en Psychiatrie, Vormingsinstituut Dr. Guislain, Gent
 • 1997-2003: Banaba Creatieve Therapie en Supervisie, AHS Gent, Grootste Onderscheiding
 • 2003-2004: Grafische Expressie, Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch werk, Kortrijk, Grootste Onderscheiding
 • 2004-2005: Gespecialiseerde Opleiding Kunstzinnige werkvormen gekoppeld aan therapeutische hulpverlening, Educatieve Academie, Berchem, 
 • 2003-2019: Maandelijkse intervisie met psychotherapeuten, Leuven
 • 2003-2019: Leesgroep met mensen uit het werkveld, Wetenschappelijke literatuur over filosofie, fenomenologie en psychiatrie.
naar boven