Groepspraktijk met psychologen, psychotherapeuten, relatietherapeuten, seksuologen, bemiddelaars en coachen op de grens van Leuven met Kessel-lo en Heverlee.
Groepspraktijk met psychologen en therapeuten in Leuven.
team > Marian De Groof

Marian De Groof - Groepspraktijk Leuven

Marian De Groof, Klinisch psychologe
Marian De Groof - Klinisch psychologe, loopbaancoach.
E-mail: marian[SPAM-BESCHERMING-VERWIJDER-DIT]praktijk[SPAM-BESCHERMING-VERWIJDER-DIT]-traject
Telefoon: 0483/18.73.80
Adres: groepspraktijk Traject - Tiensesteenweg 1, 3010 Kessel-Lo (Leuven)
Wegbeschijving: open onze contact pagina, of toon op kaart vanuit Leuven, Kessel-Lo, Heverlee of te voet van Leuven station

Klinisch psychologe

Voel je veel en intens?
Staan je gedachten bijna nooit stil?
Heb je een rijke en levendige verbeelding?
Ken je een grote drang tot creatieve zelfexpressie,
en een diep verlangen om te zijn wie je echt bent?

Als je je in deze vragen herkent, is de kans groot dat je een 'intens persoon' bent. De Poolse psychiater Dabrowksi (1902-1980) beschreef verschillende vormen van intensiteit, namelijk: emotioneel, intellectueel, verbeelding, sensueel en psychomotorisch.
Intens in het leven staan, is een mooie eigenschap die veel vreugde kan brengen. Maar als je er niet goed mee leerde omgaan, kan het je ook knap moeilijk maken. 

Dit kan zich uiten via:

 • twijfelen aan jezelf, je gevoel, je intuïtie
 • laag zelfwaardegevoel
 • moeite met zelfregulatie, overspoeld worden door emoties
 • niet of weinig kunnen voelen
 • je te veel aanpassen aan anderen, het gevoel niet echt jezelf te kunnen zijn
 • stress en spanningen
 • uitgeput of uitgeblust raken
 • je anders of alleen voelen
 • moeite om te kiezen tussen vele ideeën
 • angsten
 • (existentiële) depressie
 • ...

Als klinisch psychologe heb ik me gespecialiseerd in het begeleiden van 'intense personen' (jongeren ( 14), jongvolwassenen en volwassenen). Veel hoogsensitieve en hoogbegaafde personen herkennen deze intensiteit in zichzelf en hebben baat bij deze begeleiding. Tegelijk is een label of een diagnose zeker niet nodig om hier rond aan de slag te kunnen. Als je je herkent in bovenstaande kenmerken en moeilijkheden ben je van harte welkom!

In een eerste gesprek nemen we de tijd om elkaar te leren kennen en bij jouw vragen stil te staan. In het verdere begeleidingsproces - dat van korte of langere duur kan zijn - werken we toe naar dat jij jouw unieke en intense zelf vrijuit kan beleven en uitdrukken. Hierbij werk ik met creatieve opdrachten, focussen, mindfulness-oefeningen, dromen,... Als dit je interesseert, geef ik je ook lees- en kijktips mee waar je tussen de sessies door mee aan de slag kan. 

Enkele belangrijke pijlers in de begeleiding zijn:

Relatie en spiegeling

Als intens persoon behoor je tot een minderheidsgroep. Je bent niet slechter of beter dan anderen: jouw zenuwstelsel, hersenen en lichaam zitten gewoon anders in elkaar. Dit zorgt ervoor dat de kans groot is dat je regelmatig onbegrip ervaart en/of te horen krijgt dat je te gevoelig/ernstig/druk/wispelturig/... bent. Je veilig voelen in de begeleidingsrelatie en daar de juiste spiegeling ontvangen, maakt verdere groei en genezing mogelijk. 

Tijd

Groeien vraagt tijd. Verandering gebeurt niet in één dag, maar stapsgewijs. Ik kan je geen snelle oplossingen bieden of pasklare antwoorden geven, maar ik kan wel mee met jou zoeken naar welke volgende stap jij wil zetten. Dit wil niet zeggen dat een begeleiding lang hoeft te duren. Soms zijn enkele sessies genoeg om weer zelf verder te kunnen. Soms is een langere tijd aangewezen.

Het lichaam spreekt

Vertellen over wat je bezighoudt, kan soms opluchten en nodig zijn. Tegelijk gebeurt echte verandering vaak pas als we in contact komen met onze innerlijke belevingswereld en dus ook met ons lichaam. Daarom zal ik je aandacht regelmatig naar je lichaam en wat je daar gewaarwordt richten. Ook lichaamsoefeningen kunnen helpend zijn om opnieuw of dieper in contact te komen met jezelf.

Loopbaanbegeleiding

Een job vinden die bij je past en je daar ook goed voelen is niet eenvoudig. In het ideale geval is je werk niet alleen een noodzakelijk kwaad waarmee je je rekeningen betaalt, maar ook een bron van vreugde en voldoening omdat je je er kan ontplooien en de wereld wat mooier kan maken met jouw talenten. 

In de realiteit loopt het echter vaak niet zo ideaal. Je kan te maken krijgen met:
- het gevoel je ding niet te kunnen doen op je werk
- stress en spanningen
- conflicten met collega's of je werkgever
- moeite om een goede balans te vinden tussen werk, gezin en/of hobby's
- een knagend gevoel van onvrede en de vraag of je dit wel voor je verdere loopbaan wil blijven doen.
- ...

Loopbaanbegeleiding kan helpen om weer met 'goesting' naar je werk te gaan. Door in een veilige omgeving stil te staan bij wat er speelt, kom je op het spoor van welke zaken buiten jezelf (bv. een nieuwe job, een andere dienst, een bijberoep starten,...) en/of in jezelf (bv. meer echte ontspanning inbouwen, grenzen leren stellen, beter leren communiceren,...) je wil veranderen om meer werkgeluk te vinden. 

Deze loopbaanbegeleiding wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Ik ben aangesloten bij het loopbaancentrum Amazeing van waaruit ik je voor 40 euro 4u loopbaanbegeleiding kan aanbieden (met een maximum van 8u). Meer info hierover vind je op: www.vdab.be/loopbaanbegeleiding

vdab loopbaanbegeleiding

Binnen het kader van onze groepspraktijk Traject word ik ook actief bijgestaan door een team van collega therapeuten, coachen en bemiddelaars. Hierdoor kunnen wij je als team ook professionele ondersteuning bieden voor andere aspecten van je situatie, als dit nodig zou zijn.

Marian De Groof

Ik ben gehuwd en moeder van drie dochters. Sinds 2009 ben ik aan de slag als coach en klinisch psycholoog. In de loop van de jaren heeft mijn passie en vreugde voor dit werk zich alleen maar verdiept. Dit is wat ik graag doe: een ruimte creëren waar mensen op verhaal kunnen komen, waar ze zich kunnen ontdoen van overbodige ballast en waar ze tevoorschijn kunnen komen in wie ze echt zijn.  

Mijn voorliefde voor het werken met intense personen heeft veel te maken met mijn eigen levenswandel. Mijn eigen intensiteit heeft me al een intensieve zoektocht doen gaan. Vanuit deze doorleefde kennis en ervaring ga ik graag met anderen op weg.

Naast psycholoog ben ik auteur. In 2018 kwam mijn eerste jeugdboek' uit: 'Rocking Pilgrim', een verhaal over rouw, vriendschap en verliefdheid. Meer hierover lees je op: www.mariandegroof.be

"Ik heb er veel aan gehad dat jij mij helemaal begrepen hebt en ik voel de kracht die mij dat nu nog geeft. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu recht in mijn schoenen kan blijven staan en van daaruit assertief durf te zijn." (vrouw, 38 jaar)

"Je wijsheden hebben me kracht gegeven. Je onbevooroordeelde houding en je vertrouwen in wie ik 'echt' ben deden zoveel deugd. Bedankt voor alles." (vrouw, 34 jaar)

Opleiding en ervaring

 • Aangesloten bij de Belgische Federatie voor Psychologen (BFP - erkenningsnummer 822118587) en bij de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP)
 • Klinisch psycholoog bij Gezondheidscentrum Alpe (2018- 2019)
 • Individuele begeleiding bij de vormingsorganisatie PRH (2009 - heden)
 • Psychosociale begeleiding bij JAC Leuven (2009-2013)
 • Wetenschappelijk medewerker CEGO - Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs (2012-2015)
 • Wetenschappelijk medewerker LUCAS KULeuven (2008-2012)
 • Onderwijsassistent Schoolpsychologie (2005-2007)
 • Verdiepingsmodule Positieve Desintegratie voor (hoog)sensitieve en (hoog)begaafde personen - Lotte van Lith (2018)
 • Diverse vormingsdagen rond hoog(sensitiviteit) en (hoog)begaafdheid: Elke Pelemans, Open Mind,... diverse literatuur (Tessa Kieboom, Prober, Jacobsen, Roeper, Kuipers,...)
 • Vorming tot Begeleider van Individuele Groeiprocessen bij de vormingsorganisatie PRH (2009-2011)
 • Licentiaat in de klinische psychologie KULeuven: afgestudeerd in 2005 met grote onderscheiding
naar boven