Groepspraktijk met psychologen, psychotherapeuten, relatietherapeuten, seksuologen, bemiddelaars en coachen op de grens van Leuven met Kessel-lo en Heverlee.
Groepspraktijk met psychologen en therapeuten in Leuven.
team > Miriam Beck

Miriam Beck - Groepspraktijk Leuven

Miriam Beck, Familiaal bemiddelaar - echtscheidingsbemiddelaar
Miriam Beck - familiaal bemiddelaar.
E-mail: miriam[SPAM-BESCHERMING-VERWIJDER-DIT]praktijk[SPAM-BESCHERMING-VERWIJDER-DIT]-traject
Telefoon: 0495/28.37.39
Adres: groepspraktijk Traject - Tiensesteenweg 1, 3010 Kessel-Lo (Leuven)
Wegbeschijving: open onze contact pagina, of toon op kaart vanuit Leuven, Kessel-Lo, Heverlee of te voet van Leuven station

Familiaal bemiddelaar

Bij een scheiding komt er heel wat op je af. Net wanneer samen praten vaak niet meer lukt en emoties hoog oplaaien, moet je met je ex-partner over heel wat zaken overeenkomen:

 • hoe vertellen we het de kinderen?

 • welke verblijfsregeling werken we best uit voor hen?

 • hoe zit het met alimentatie?

 • wat moet er met het huis gebeuren?

 • we willen blijven overeenkomen in het belang van de kinderen, maar hoe gaat ons dat lukken?

Als bemiddelaar ondersteun ik scheidende koppels om ondanks de moeilijke omstandigheden, toch tot een constructief gesprek te komen. Dat is nodig om op zoek te kunnen gaan naar een toekomstig traject dat voor iedereen juist aanvoelt. De rode draad hierbij is het scheppen van een veilig kader met respect voor ieders verhaal, gevoeligheid en tempo.

Iedereen kent zijn eigen situatie het best. Ik zal dan ook nooit zeggen wat mensen moeten doen. Wel gaan we samen uitzoeken waar het schoentje knelt, welke vragen er moeten beantwoord worden om verder te kunnen, enzovoort. Ik geef daarbij zoveel mogelijk informatie over wat er intussen geweten is van de ervaring van kinderen die een scheiding meemaken, zodat scheidende ouders hiermee rekening kunnen houden bij het nemen van beslissingen. Ik leg de klemtoon op de communicatie tussen beide ex-partners en op de positie en het belang van de kinderen. Elke situatie is verschillend. Ik vind het dan ook belangrijk dat mensen komen tot afspraken die goed aansluiten bij wie ze zijn en bij hun omstandigheden.

Uiteraard kunnen ook mensen die al langer geleden gescheiden zijn, in een onenigheid vastraken. Het is niet omdat je niet meer samenwoont, dat alle problemen opgelost zijn. Misschien zijn er spanningen rond vroeger gemaakte afspraken. Misschien liep de bestaande regeling gedurende lange tijd goed, maar zijn de omstandigheden intussen veranderd en moeten jullie op zoek naar een nieuw evenwicht. Ook in deze situaties kan je bij mij aankloppen, om als gescheiden ouders ondersteund te worden bij het maken van nieuwe afspraken. Dat kan gaan over een nieuwe verblijfsregeling, maar even goed over een terugkerend conflict over de vakantie van de kinderen, moeilijkheden rond een nieuwe partner, enzovoort.

Nadat alle afspraken rond een scheiding of nieuwe verblijfsregeling gemaakt zijn, zorg ik ook voor de juridische afhandeling van het papierwerk dat hierbij komt kijken. Dat betekent dat ik de nodige documenten (EOT, familierechtelijke overeenkomst, ?) opmaak en de juridische weg begeleid. Ik laat alle juridische documenten nalezen door ervaren juristen voor ik ze indien.

Naast situaties die met scheiding te maken hebben, zijn er ook vele andere conflicten binnen families en gezinnen, waarbij bemiddeling soelaas kan bieden. Bemiddeling is hierbij helaas nog te weinig bekend. Ook in deze conflicten ga ik graag aan de slag. Zolang er van beide kanten bereidheid is tot een open gesprek, kan er heel veel opgelost worden met de juiste ondersteuning in de communicatie. Na een paar gesprekken kan de situatie er heel anders uitzien. Hiervoor zet ik me met veel passie in.

Binnen het kader van onze groepspraktijk Traject word ik ook actief bijgestaan door een team van collega therapeuten, coachen en bemiddelaars. Hierdoor kunnen wij je als team ook professionele ondersteuning bieden voor andere aspecten van je situatie, als dit nodig zou zijn.

Miriam Beck

Aanvankelijk werkte ik als wetenschappelijk onderzoeker aan verschillende universiteiten. Ik was geboeid door het studiewerk, maar miste het contact met mensen. Daarom koos ik na enkele jaren bewust voor de stap naar het concrete werkveld. Ik ging werken in een opvangcentrum voor daklozen en in een sociale woonwijk, niet de meest gemakkelijke plaatsen voor mensen om samen te leven.

Vanuit die ervaring raakte ik steeds meer geboeid door menselijke relaties en de zoektocht naar een constructieve manier om met conflicten om te gaan. Conflicten zijn er overal. Het is de manier waarop mensen ermee omgaan, die het verschil maakt.

Zo ontstond mijn interesse voor bemiddeling. Intussen heb ik ruim 10 jaar bemiddelingservaring en ben ik steeds meer overtuigd van de positieve kracht waarmee bemiddeling dingen in beweging kan brengen.

Mijn eerste bemiddelingswerk situeerde zich in de context van slachtoffers en daders en dat doe ik nog steeds. Dagelijks kwam en kom ik er in contact met gezinnen in moeilijke situaties, met gescheiden ouders die samen instaan voor de opvoeding hun kinderen, maar ook met slachtoffers en hun problemen. Ik heb er veel geleerd over het bespreekbaar maken van moeilijke en emotionele thema's en over het zoeken naar een traject naar beter. Deze ervaring neem ik mee in mijn werk als bemiddelaar in de familiale context.

Sinds een vijftal jaren geef ik mijn ervaring ook door in opleidingen of trainingen in de bemiddelingsmethodiek.

Opleiding en ervaring

Opleiding

 • 1997: Master in de Sociologie - Universiteit Gent

 • 2007: Bachelor Maatschappelijk Assistent (optie Maatschappelijk Werk) - Sociale Hogeschool Heverlee

 • 2013: Bemiddelaar in Familiezaken - Sociale Hogeschool Heverlee

 • 2014: Bemiddelaar in de Integrale Jeugdhulp

Bijkomende vorming

 • Contextuele hulpverlening (Sociale Hogeschool Heverlee)

 • Bemiddelen in zedenfeiten (De onderstroom)

 • Bemiddelen met kinderen (Suggnomè)

 • Oplossingsgericht coachen ( L. De Raet)

 • Verbindende communicatie (Suggnomè)

 • Omgaan met slachtoffers van zedenfeiten ( Kern)

 • Intercultureel werk (Sociale Hogeschool Heverlee)

Werkervaring

 • 1998-2004: wetenschappelijk onderzoek bij het Centrum voor Genderstudies (UA), Vakgroep Medische sociologie VUB en Onderzoekscentrum LUCAS (KULeuven)

 • 2004-2005: hulpverlener CAW Leuven

 • 2005-2007: sociaal opbouwwerker, Regionaal Instituut voor samenlevingsopbouw

 • 2005-heden: slachtoffer-dader-bemiddelaar, VZW Alba

 • 2010-heden: gastdocent aan de Sociale Hogeschool Heverlee bij de opleiding methodiek bemiddeling en indirecte bemiddeling

 • 2014-heden: Bemiddelaar in de integrale jeugdhulp

Erkend Bemiddelaar in Familiezaken en Lid van het Bemiddelingsteam

Sinds 2013 heb ik een erkenning als bemiddelaar in familiezaken en ben ik lid van het Bemiddelingsteam, waar ik ook de interne juridische opleidingen volg en beroep kan doen op permanente juridische ondersteuning.
naar boven